20.11.2024 Kirkkonummen Sanomat
Susihavainnot ovat kasvaneet Länsi-Uudellamaalla. Susihavaintoja on tehty viime aikoina ainakin Kirkkonummella, Lohjalla, Siuntiossa ja Espoossa. Loka-marraskuussa eniten susihavaintoja on tehty Kirkkonummen alueella.
Erityisesti läntisessä ja eteläisessä Suomessa susi elää jo melko ihmisvaikutteisilla alueilla ja on tottunut ihmisten ja ajoneuvojen läsnäoloon, eivätkä sudet enää karta ihmistä kuten aiemmin. Sudet aiheuttavat myös merkittäviä vahinkoja tuotantoeläimille ja metsästäjät eivät juuri uskalla käyttää koiria enää metsästyksessä irrallaan. Varsinais-Suomessa susitilanne on paikoin räjähtänyt jo käsiin. Sudet aiheuttavat asuinalueilla vaaratilanteita, eläimiin kohdistuneita hyökkäyksiä sekä pelkoa niin lapsissa kuin aikuisissa. Susihavainnot ovat siellä jo arkipäivää ja kotieläintuhoja on toistuvasti. Osa kunnista on joutunut järjestämään koulukyytejä lapsille asumusten lähistöllä olleiden susien takia. Tein kirjallisen kysymyksen maa-ja metsätalousministeri Essayahille vuosi sitten kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta, susivahinkojen vähentämisestä ja ihmisten turvallisuudesta. Sen jälkeen perustettiin työryhmä suurpetojen poikkeuslupakäytäntöjen selvittämiseksi. Työryhmä saa työnsä valmiiksi marraskuun 2024 lopulla.
Susien ja muiden suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen tulee olla mahdollista ja lupaprosessien toimivia ja kevyitä. Haasteena on ollut EU:n luontodirektiivi, jossa susi on kirjattu tiukan suojelun piirissä olevaksi lajiksi. Korkein hallinto-oikeus on Suomessa tulkinnut EU-säädöksiä myös huomattavasti tiukemmin kuin esim. Ruotsissa.
Asiassa on kuitenkin otettu askelia parempaan suuntaan. Nykyinen hallitus on tehnyt suden suojeluaseman keventämiseksi erittäin onnistunutta EU-vaikuttamista: EU:n jäsenmaiden määräenemmistö linjasi syyskuun lopulla, että suden suojeluasemaa tulee muuttaa. Lopullinen suden suojeluasemaa koskeva päätös edellyttää, että muutos hyväksytään vielä kansainvälisen Bernin sopimuksen kokouksessa joulukuussa. Tämän jälkeen EU voi vihdoin päättää suden suojeluaseman keventämisestä. EU-vaikuttamisen ohella hallitus pyrkii löytämään sellaisen kansallisen ratkaisun, joka mahdollistaa suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen Suomessa. Tämä on myös kirjattuna hallitusohjelmaan. Hallitus on jo helpottanut vahinkoperusteisten lupien saamista, mutta varsinaisiin lainsäädäntömuutoksiin voidaan lähteä vasta Bernin kokouksen jälkeen ja työryhmän työn valmistuttua.
Vaaraa ja uhkaa aiheuttaviin yksilöihin ja laumoihin on puututtava nykyistä tehokkaammin. Puheet petoeläimen sietämisestä ja ymmärryksestä eivät lohduta lammaslauman, metsästyskoirien tai kotieläimen menettänyttä omistajaa tai peloissaan olevia perheitä. Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään villipetoja koulumatkansa varrella tai lähellä ihmisasutusta. Sudet kuuluvat erämaihin, eivät ihmisten keskelle.
Mia Laiho Kansanedustaja (kok)
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja
Uusimaa
Yorumlar